maanantai 28. lokakuuta 2013

Sadepäivän made


Viikolla syntyi idea koittaa onkia madetta mökin lähijoesta. Kuten tätä blogia aikaisemmin lukeneet hyvin tietävät, näistä lähialueen vesistä kuulopuheiden perusteella poikineista ideoista ei ole syntynyt tulosta juuri nimeksikään. Mutta lauantain tekeminen keleineen oli tilanteessa jossa pieni keikka lähijoelle ei ottaisi mitään, jossei toisaalta antaisikaan.

Siivutan fileerausveitsellä ohuita paloja lounaaksi ostetun kirjolohen pyrstöpuolesta syöttirasiaan, pohjapunttivermeet ja kamera mukaan ja matkaan. Perillä joki näyttää lupaavan samealta ja tulvivalta madetta ajatellen. Pikkuhiljaa yltyvän sateen ja erittäin harmaan kelin vain parantaessa tilannetta!

Heitän ongen syväksi arvelemaani kohtaan jokiuomaa, ja pohjapuntin uppoaminen tuntuu kestävän jokusen sekunnin. Erittäin lupaavaa. Yritän saada ongen mahdollisimman samaan kohtaan heitosta riippumatta lukitsemalla siimapituuden haspelipuolan siimakynteen. Suunnan heitolle otan vastarannan kumollaan olevasta veneestä. Made löytää kyllä rasvaisen kalanpalan ennen pitkää, jos yleensä on syönnillään kuopassa. Puntti pysyy hyvin paikallaan virrassa, mutta varmuudeksi laitan koukkuun kertaalleen vielä rasvaisemman ja isomman palan kirjolohta. Ja jään odottamaan.

Ajassa 11.55, noin 25 minuuttia aloituksesta olen juuri saanut silmälasien pyyhkimisen sadepisaroista päätökseen, kun näen vavan kärjessä liikettä. Odotan hetken, kunnes tempaisen vastaiskun. Kala tuntuu selvästi, muttei mitään havaintoa lajista. Ensimmäinen välähdys veden pinnassa kertoo kukas se siellä, made.

Lukuisat vastaavien aivoitusten tuloksena syntyneet hylsykeikat saavat tämän nimenomaisen piston tuntumaan hienolta saavutukselta. Tosin alkuperäinen kunnia ja tunnustus täytyy antaa sille tuntemattomalle kalamiehelle, joka on keksinyt näinkin, perinteisten onkiteorioiden näkökulmasta katsoen järjenvastaisen tavan kalastaa madetta mudansekaiselta syysjoelta.

Tasalukujen ja tavoitteen kannalta kiinnostava 40 lajia kalenterivuodessa edellyttäisi nyt härkäsimpun lisäksi jotain toistakin lajia seurakseen. Omien suunnitelmien kannalta aikainen made antoi nyt kaksi kuukautta aikaa hoitaa nämä kaksi puuttuvaa lajia, mitä nyt sitten olisivatkaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti