tiistai 8. lokakuuta 2013

Mietteitä ison kalan onginnasta

Kävin lauantaina yrittämässä sampea Myllykosken Ponnilla. Tulos oli negatiivinen potentiaalisten fongauslajien eli sammen ja karpin osalta. Sain hyviä ohjeita fongari Jani Hakkaraiselta, joka oli kaverinsa kanssa onnistunut koukuttamaan Ponnin keikalla sekä sampia että karppeja. Päivä ei nyt kuitenkaan ollut sammen, kalat olivat mitä ilmeisimmin vaihtaneet paikkaa tai syöntihuumori oli muuten heikentynyt viikolta.

Janin kanssa jutellessa oivalsin, miten paljon olenkaan omassa vuosiprojektissani laiminlyönyt ison kalan onkimiseen kunnolla keskittymistä. Kalan houkuttelu ennakkosyöttämällä on ollut satunnaista, välineenä yleensä yksi heittovapaan kiinnitetty pohjapuntti satunnaisella syötillä varustettuna ja muovipussiin nojaamassa. Yökalastuksen lähes täydellistä puuttumista tietenkään unohtamatta. Niinpä tuloksetkin ovat olleet heikkoja. Perhokalastuksen detaljeihin olen panostanut aivan eri tavalla, eikä näin ollen ihme että myös kohdelajit löytyivät suhteellisen helposti.

Boiliet, värimaissit, matohakkelus, kaksi vapaa käyttöön, karppikoukut, kunnon vapatuet ja tärpinilmaisimet. Noista voisin ainakin aloittaa, jos ensi vuonna aikaa ja kärsivällisyyttä riittää ison onkikalan jahtaamiseen.

Jani antoi hyväksyntänsä koukku- ja siimavalinnalleni sammen tavoittamiseksi, mutta vaikeni kohteliaasti  muiden säätöjeni satunnaisuudesta...

Sampi oli viikolla käynyt hyvin onkeen melko pienellä alueella, kun sitä oli houkuteltu matohakkeluksella. Kontaktit rannan tuntumasta olivat tulleet kuulema usein lähes välittömästi. Oma ongintani oli jatkuvaa ahventärppien seuraamista, siis siihen asti kun hyvässä lihassa oleva noin 6-7 kilon hauki ampaisi aivan jaloissa ylös penkasta sisään kelaamani ahvenen perään. Päivän kalastollinen piristys, jos näin voidaan sanoa ;)

40 lajin tavoitteen kannalta puuttuvat kohdelajit olisivat nyt lähinnä liejutokko, made ja härkäsimppu. Toki yritän myös paria yllätysbonusta, mutta paha kompasteluni karpin, toutaimen ja sulkavan kanssa ei odota liikoja noiden vaikeampien lajien näkemisestä listalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti